Video Guides

Δήλωση Απασχόλησης την Έκτη Ημέρα

Τελ. Ενημέρωση: 27/06/24, 13:13 | ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, Ψηφιακό Ωράριο

Σε εφαρμογή των άρθρων 25-26 του Ν. 5053/2023, της ΥΑ 113169/2023 και σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από 01/07/2024 δίνεται η δυνατότητα δήλωσης απασχόλησης την έκτη ημέρα η οποία αφορά τις περιπτώσεις ΜΟΝΟ επιχειρήσεων που λειτουργούν 24/7 (συνεχούς λειτουργίας) ή 24/6-24/5 (μη συνεχούς λειτουργίας με 24ωρη λειτουργία).

Για το σκοπό αυτό, με την έκδοση 4.00.21, προστέθηκε α) στη «Διαχείριση Εταιριών» (Παράμετροι/ Διαχείριση Εταιρίας) και β) στον πίνακα «Υποκαταστήματα» (Εργαζόμενοι/ Πίνακες), στο υποσέλιδο «Στοιχεία Εντύπων» το κουμπί «Επιχείρηση Συνεχούς λειτουργίας» στο οποίο ο χρήστης μπορεί να καταχωρήσει τα εξής:

– Για τις επιχειρήσεις εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας (24/7):
• Επιχείρηση Συνεχούς λειτουργίας, ο χρήστης επιλέγει ΝΑΙ.
• Παρατηρήσεις (δεν είναι υποχρεωτικό πεδίο), ο χρήστης συμπληρώνει πληροφορίες σχετικές με τη νέα δήλωση.

– Για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας με 24ωρη λειτουργία (24/5 ή 24/6):
• Επιχείρηση Συνεχούς λειτουργίας, ο χρήστης επιλέγει ΟΧΙ
Από Ημερομηνία – Έως Ημερομηνία, ο χρήστης επιλέγει τις ημερομηνίες που υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας. Η «Από Ημερομηνία» δεν μπορεί να είναι κοινή ή προγενέστερη της ημ/νίας συστήματος και το συνολικό διάστημα «Από – Έως» δεν μπορεί να υπερβαίνει τον 1 μήνα (πιο συγκεκριμένα 30 ημερολογιακές ημέρες). Για παράδειγμα, αν «Από Ημερομηνία» = 26/07/2024 τότε ο 1 μήνας είναι με «Έως Ημερομηνία» = 25/08/2024.
• Παρατηρήσεις (δεν είναι υποχρεωτικό πεδίο), ο χρήστης συμπληρώνει πληροφορίες σχετικές με τη νέα δήλωση.
• Περ. Ειδικής Περίπτωσης (δεν είναι υποχρεωτικό πεδίο), ο χρήστης αναγράφει κάθε χρήσιμη διευκρίνιση σχετικά με τον λόγο που παρουσιάζεται αυξημένος φόρτος εργασίας.

Η υποβολή του εντύπου «Δήλωση Απασχόλησης την Έκτη Ημέρα» γίνεται από το μενού «Έντυπα-Βεβαιώσεις/ Έντυπα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ/ Υποβολή μέσω Internet». Μετά την επιλογή της εταιρείας κλικάρετε στα check box την έδρα ή/και τα υποκαταστήματα που θέλετε να υποβάλετε.

Προσοχή! Η εφαρμογή της μισθοδοσίας οριστικοποιεί τη δήλωση απευθείας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και επιστρέφει τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία υποβολής, μέσω των νέων διεπαφών που έχουν ενεργοποιηθεί στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Δεν δημιουργείται αρχείο XML & δεν γίνεται σύνδεση μέσω Web Browser. Με την επιλογή “Προβολή” μπορείτε να εκτυπώσετε το αποδεικτικό υποβολής μέσα από το περιβάλλον ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιοι το υποβάλλουν:

Α. Οι εργοδότες επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών (24/7), που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους, προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας.

Β. Οι εργοδότες επιχειρήσεων, που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο (24/5 ή 24/6), επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας.

Πότε υποβάλλεται:

Για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας μία φορά.

Για τις επιχειρήσεις ΜΗ συνεχούς λειτουργίας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο του μήνα.

Πώς υποβάλλεται:

Η δήλωση υποβάλλεται για κάθε παράρτημα ξεχωριστά.

Για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (24/7) στη δήλωση ορίζεται:

  • H ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ = ΝΑΙ

Για τις επιχειρήσεις ΜΗ συνεχούς λειτουργίας (24/6 ή 24/5) στη δήλωση ορίζεται:

  • H ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ = ΟΧΙ
  • Ημερομηνία Από – Ημερομηνία Έως που υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας (το διάστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τον 1 μήνα)
  • Περιγραφή Ειδικής περίπτωσης, όπου γίνεται αναφορά για ποιο λόγο παρουσιάζει αυξημένο φόρτο εργασίας

Η απασχόληση κατά την 6η μέρα δηλώνεται με το έντυπο: «Μεταβαλλόμενο/Τροποποιούμενο ανά Ημέρα».

Σχετικές Διατάξεις
Ν. 5053/2023 (ΦΕΚ Α’ 158/26-09-2023) άρθρα 25 και 26 «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».
1. Άρθρο 25
Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/ 2022, Α’ 222), μετά από το άρθρο 182Β, προστίθεται άρθρο 182Γ ως εξής:
«Άρθρο182Γ
Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δύναται να επιτρέπεται, η απασχόλησή τους κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας, εφόσον καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
2. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της έκτης (6ης) ημέρας, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%).
3. Η απασχόληση σύμφωνα με την παρ. 1 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179.
4. Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.»
2. Άρθρο 26
Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/ 2022, Α’ 222), μετά από το άρθρο 182Α, προστίθεται άρθρο 182Β ως εξής:
«Άρθρο 182Β
Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας. Η ειδική αυτή συνθήκη γνωστοποιείται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Η απασχόληση κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
3. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%).
4. Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
5. Η απασχόληση σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 3 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179 του παρόντος.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και δήλωσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.»

3. Η με υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13-9-2019 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Β’ 3520), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την με την ΥΑ 113169/27.12.2023 (Β’ 7421) Μέρος Γ.
11. Απασχόληση κατά την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους
Αντικαθίσταται στο άρθρο 4 η παρ. 13 ως εξής:
« 4.13 α. Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους, προκειμένου να κάνουν χρήση της έκτης μέρας της εβδομάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του ν. 5053/2023 (άρθρο 182Γ του π.δ. 80/2022), πρέπει να δηλώσουν αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων.
β. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.
γ. Οι ανωτέρω εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους αυτούς, με την επιφύλαξη της παρ. Ε του άρθρου 2Α».
12. Απασχόληση κατά την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από την φύση τους συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους
Αντικαθίσταται στο άρθρο 4 η παρ. 14 ως εξής:
« 4.14 α. Οι εργοδότες επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, προκειμένου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, να κάνουν χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 26 του ν. 5053/2023 (άρθρο 182Β του π.δ. 80/2022), πρέπει: i) να έχουν δηλώσει αρχικά και υπευθύνως στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων και ii) να δηλώνουν, κάθε φορά που επιθυμούν να κάνουν χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση ή εκμετάλλευση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, κατά μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ειδική συνθήκη του απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας υπόκειται σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας.
β. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο.
γ. Οι ανωτέρω εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους αυτούς, με την επιφύλαξη της παρ. Ε του άρθρου 2Α».

Το βρήκες χρήσιμο?

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!