Video Guides

Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Εποχιακές Επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία)

Παρακάτω σας παραθέτουμε αναλυτικά παραδείγματα για την ορθή καταχώρηση των σταθερών στοιχείων των εργαζομένων που απασχολούνται σε εποχιακές επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια κ.λπ.).

Σημείωση: Ενδεχομένως τα ποσοστά των πακέτων κάλυψης ή τα πλαφόν εισφορών που εμφανίζονται στα παραδείγματα να έχουν αλλάξει βάσει νεότερων εγκυκλίων του e-ΕΦΚΑ.

Διαχείριση Εργαζομένων

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι που απασχολείτε δεν λαμβάνουν την κανονική τους άδεια αλλά την αμείβονται ως Μη ληφθείσα άδεια, η οποία έχει ασφαλιστικές εισφορές και εμφανίζεται στην ΑΠΔ με τον τύπο αποδοχών 07, θα πρέπει από το μενού «Εργαζόμενοι\ Κύριες Εργασίες\ Διαχείριση Εργαζομένων» στην υπο-οθόνη (tab) «Εργασιακά» στο πίνακα «Στοιχεία Απασχόλησης» να επιλέξετε στο πεδίο «Κατηγ. Εργασ. Κατάστ.» μία από τις τιμές «ΕΠΟΧΙΑΚΟΣ» ή «ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (ΕΠΟΧΙΑΚΟΣ)» όπως φαίνεται και στα παραδείγματα στις εικόνες που ακολουθούν.

Στην υπο-οθόνη «Εργασ.\ Σελ. 2» καταχωρείτε τους ΚΑΔ-Κωδ. Ειδικότητας-Πακέτα Κάλυψης με την εξής σειρά:

  • Στον Α/Α ΚΑΔ 1 καταχωρείτε το συνδυασμό για το κύριο πακέτο κάλυψης, π.χ. 0109, 0115 ανάλογα τον Κωδ. Ειδικότητας που έχετε επιλέξει.
  • Στον Α/Α ΚΑΔ 2 καταχωρείτε το συνδυασμό για το πακέτο κάλυψης του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εάν δεν υπάρχει υποχρέωση κράτησης του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν καταχωρείτε κάτι στον Α/Α ΚΑΔ 2.
  • Στον Α/Α ΚΑΔ 3 καταχωρείτε το συνδυασμό για το πακέτο κάλυψης του τομέα πρόνοιας (είτε παλαιού είτε νέου). Το καταχωρείτε στον Α/Α ΚΑΔ 3 ακόμη και αν δεν έχετε καταχωρήσει τον ειδικό λογαριασμό στον Α/Α ΚΑΔ 2.

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να καταχωρήσετε στον Α/Α ΚΑΔ 4 το συνδυασμό για το πακέτο κάλυψης της εφάπαξ εισφοράς ξενοδοχοϋπαλλήλων.

 ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ (παράδειγμα υπάλληλος υποδοχής με κράτηση ειδικού λογαριασμού)

ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ (παράδειγμα υπάλληλος υποδοχής με κράτηση ειδικού λογαριασμού)

ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ (παράδειγμα υπάλληλος υποδοχής χωρίς κράτηση ειδικού λογαριασμού)

ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ (παράδειγμα υπάλληλος υποδοχής χωρίς κράτηση ειδικού λογαριασμού)

Δημιουργία ασφαλιστικών οργανισμών

Σημείωση: Εάν οι Κωδικοί των Ασφαλιστικών οργανισμών που απεικονίζονται παρακάτω χρησιμοποιούνται ήδη μπορείτε να καταχωρήσετε διαφορετικούς που δεν χρησιμοποιούνται.

1. Δημιουργία ασφαλιστικού οργανισμού «Ειδικός λογαριασμός ξενοδοχοϋπαλλήλων»

2. Δημιουργία ασφαλιστικού οργανισμού «ΤΑΠΙΤ ξενοδοχοϋπαλλήλων Παλαιοί»

3. Δημιουργία ασφαλιστικού οργανισμού «ΤΑΠΙΤ ξενοδοχοϋπαλλήλων Νέοι»

4. Δημιουργία ασφαλιστικού οργανισμού «Εφάπαξ εισφορά ξενοδοχοϋπαλλήλων»

Η «Εφάπαξ εισφορά ξενοδοχοϋπαλλήλων» υπολογίζεται μόνο σε αποδοχές που έχουν Ημέρες Ασφάλισης. Στην υπο-οθόνη «Εξαιρ. Αποδοχές» εξαιρείτε όλους Τύπους Αποδοχών που δεν έχουν Ημέρες Ασφάλισης όπως φαίνεται παρακάτω. Εξαιρείτε και την Άδεια Ληφθείσα για να μην υπολογιστεί δεύτερη φορά όταν υπολογίζετε στον ίδιο μήνα Τακτικές και Άδεια Ληφθείσα.

Σύνδεση ΑΠΔ με ΠΚ

 Η σύνδεση της ΑΠΔ γίνεται ανά Εργασιακή Κατάσταση, ανά Κατηγορία Εργασιακής Κατάστασης και ανά τύπο αποδοχών από το μενού «Παράμετροι/ ΑΠΔ\ Σύνδεση ΑΠΔ ΠΚ». Επιλέγετε Εργασιακή Κατάσταση «ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ» ή «ΕΡΓΑΤΗΣ» ή «ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ» ή «ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ», Κατηγ. Εργασ. Κατάστ. «ΕΠΟΧΙΑΚΟΣ» και ανά Τύπο Αποδοχών κάνετε την εργασία που απεικονίζεται παρακάτω:

Προσοχή στα Δώρα και το Επίδομα Αδείας δεν τικάρουμε κάποιο πεδίο.

ΑΠΔ

Αφού έχετε υπολογίσει μισθοδοσία μηνός από το μενού «Μισθοδοσία\ Κύριες Εργασίες\ Στοιχεία Μισθοδοτικής Περιόδου» μπορείτε να κάνετε εκτύπωση της ΑΠΔ από το μενού «Έντυπα-Βεβαιώσεις\ Έντυπα ΑΠΔ\ Εκτυπώσεις\ ΑΠΔ». Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία στα κριτήρια της εκτύπωσης και με το πλήκτρο «F8» εμφανίζετε την εκτύπωση στην οθόνη σας.

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε την απεικόνιση των τεσσάρων (4) πακέτων κάλυψης στην ΑΠΔ. Στους εργαζόμενους που δεν έχουν υποχρέωση κράτησης του Ειδικού Λογαριασμού θα εμφανίζονται τρία (3) πακέτα κάλυψης.

Το βρήκες χρήσιμο?

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!