Video Guides

Αλλαγές με την έκδοση 24.7.1 & 24.7.2

Alevras M.

Customer Success Consultant
Τελ. Ενημέρωση: 17/07/24, 13:38

Εάν κάποιος επιχειρήσει να υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για την τρέχουσα περίοδο ή τροποποιητική για προγενέστερο διάστημα θα διαπιστώσει ότι στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ η σύνδεση πραγματοποιείται στο νέο έντυπο με τις αλλαγές βάσει της Α.1058/24. Για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγχησης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το νέο έντυπο ΦΠΑ ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 01/07/2024 και εφεξής, δηλαδή πρακτικά αναφερόμαστε για υποβολές Γ’ τριμήνου για Απλογραφικά και μήνα Ιούλιο για Διπλογραφικά. Η νέα έκδοση στις Λογιστικές μας εφαρμογές ενσωματώνει για τις περιόδους που αναφέραμε (και εφεξής) τις νέες αλλαγές αλλά και νέους τρόπους ανάκτησης δεδομένων για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου. 

Επιπλέον, στην κατηγορία των Εντύπων προστέθηκε και το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση το οποίο πρακτικά αντικαθιστά το έντυπο απόδοσης του Φόρου Διαμονής.

Αναφορικά με την υποβολή του εντύπου Ε3 και τις διαφορές που υπάρχουν με τα προ-συμπληρωμένα δεδομένα στο myDATA, στην αυτόματη δημιουργία Τακτοποιητικών (Έξοδα) συμπεριλαμβάνονται πλέον και ποσά που αφορούν τα αποθέματα έναρξης & λήξης.

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική υλοποίηση έρχεται και για τους χρήστες της Τιμολόγησης, σχετικά με την έκδοση παραστατικών προς το Δημόσιο (B2G) μέσω Παρόχου.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό πως η έκδοση 24.7.1 περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τις οποίες είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε. Ακολουθούν αναλυτικά οι υλοποιήσεις.

Δείτε σχετικό απόσπασμα:

 

Νέο έντυπο ΦΠΑ βάσει της Α.1058/24

 

Από 01/07/2024 και εφεξής, αρχής γενομένης από το 3ο Τρίμηνο για Απλογραφικά και μήνα Ιούλιο για Διπλογραφικά, στο έντυπο του ΦΠΑ ενσωματώνονται οι αλλαγές με την απόφαση 1058/24.

 

Πράξεις φορολογητέες με 4 και 3% αντίστοιχα (κωδ. 308 – 309) και ο φόρος εκροών που αντιστοιχεί (κωδ. 338 – 339).

 

Στη Λογιστική εφαρμογή γίνεται Ανάκτηση της καθαρής αξίας των κωδικών αυτών, οι οποίοι συμμετέχουν στο Σύνολο Εκροών (κωδ. 311). Το ΦΠΑ εκροών (κωδ. 338 – 339) υπολογίζεται αυτόματα ανά συντελεστή.

 

Ενδοκοινοτικές Συναλλαγές (Αποκτήσεις / Λήψεις Υπηρεσιών) στους κωδικούς 314 – 315

 

Ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ, ο κωδικός 312 δηλαδή πλέον κλειδώνει από την ΑΑΔΕ και ο υπολογισμός του θα προκύπτει αν από τον κωδικό 311, αφαιρεθούν τα ποσά των κωδικών 314, 315 και 313. Αναφορικά με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, έχουμε την εξής υλοποίηση.

Στην καρτέλα των συγκεκριμένων λογαριασμών στο λογιστικό σχέδιο, εφόσον υπάρχει πεδίο εντύπου ΦΠΑ συμπληρωμένο με κωδικό 364 ή 365 ανά περίπτωση ΚΑΙ επιλεγμένη η ένδειξη της Ενδοκ. Απόκτησης με συμπληρωμένο πεδίο ΦΠΑ εκροής, τότε αυτομάτως προστίθεται Ειδικός Λογαριασμός εντύπου για τη συμμετοχή του λογαριασμού στον κωδικό 314 ή 315.

 

Πράξεις που δεν συμμετέχουν στον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 313)

 

Για την αφαίρεση ποσών που δε συμμετέχουν στον κωδικό 312, έγινε η εξής υλοποίηση:

Στους Λογαριασμούς Λογιστικής οι οποίοι είχαν ειδικό λογαριασμό εντύπου για το ΦΠΑ ώστε να αφαιρείται το ποσό τους από το 312, προστέθηκε αυτόματα νέος ειδικός λογαριασμός εντύπου ο οποίος ενημερώνει το πεδίο 313 και άρα αφαιρείται το ποσό του λογαριασμού από το 312.

Μπορείτε να ελέγξετε την παραπάνω παραμετροποίηση στο μενού Παράμετροι – Ειδικοί Λογαριασμοί εντύπων, με εφαρμογή φίλτρου τα πεδία 312 και 313.

 

Τέλος, προστέθηκε και ο κωδικός 912 για αξίες απαλλασσόμενων πράξεων από και προς την περιοχή του Αγίου Όρους, πεδίο για το οποίο πραγματοποιείται Ανάκτηση από τις καταχωρήσεις.

 

Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση

 

Στην κατηγορία των Εντύπων, προστέθηκε και το νέο έντυπο που αφορά το Τέλος Ανθεκτικότητας με τις επιλογές Ανάκτησης, Εκτύπωσης, Αποθήκευσης και αυτόματης Υποβολής.

 

Διαβίβαση Τακτοποιητικών στο myDATA για Αποθέματα Έναρξης & Λήξης

 

Στην περίπτωση που στο αποθηκευμένο έντυπο Ε3 στη Λογιστική, υπάρχουν στον Πίνακα Δ της 2ης σελίδας ποσά που αφορούν αποθέματα έναρξης ή/και λήξης και αντίστοιχα δεν υπάρχουν στα προ-συμπληρωμένα δεδομένα στο myDATA, τότε στην αυτόματη δημιουργία τακτοποιητικών (έξοδα) συμπεριλαμβάνονται προς διαβίβαση.

 

Τιμολόγηση προς το Δημόσιο (B2G) μέσω Παρόχου

 

Οι χρήστες – κάτοχοι του κυκλώματος Τιμολόγησης, που έχουν σύμβαση με Πάροχο (Epsilon Digital) και εκδίδουν παραστατικά προς το Δημόσιο, θα πρέπει να κάνουν τις παρακάτω ενέργειες:

 

Κωδικός Αναθέτουσας Αρχής

 

Στην καρτέλα του Συναλλασσόμενου που τιμολογείτε, στο Tab Τιμολόγηση – Παράμετροι, συμπληρώνετε τον Κωδ. Αναθέτουσας Αρχής, σύμφωνα και με την ακόλουθη εικόνα:

 

Κωδικός CPV

 

Στο είδος (υπηρεσία) που επιλέγετε στο Παραστατικό, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο κωδ. CPV.

 

Κρατήσεις

 

Σχετικά με τις κρατήσεις που έχουν δημιουργηθεί από το μενού των Παρακρατούμενων Φόρων, θα πρέπει να επιλεγεί η αντίστοιχη ένδειξη ώστε να διαβιβάζονται με την ένδειξη “Κρατήσεις“.

 

Στην εισαγωγή του Παρασττικού και πριν την Εκτύπωση, επιλέγετε το εικονίδιο B2G και μπορείτε να συμπληρώσετε τα ανάλογα πεδία που εμφανίζονται.

 

 

 

Το βρήκες χρήσιμο?

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!