Video Guides

Ποιος χαρακτηρισμός εξόδων χρησιμοποιείται στην περίπτωση που εξοδοποιείται ο ΦΠΑ

Τελ. Ενημέρωση: 12/04/24, 15:22 | Έξοδα

Στην περίπτωση που η Επιχείρηση – Λήπτης λαμβάνει παραστατικά εξόδων με εξοδοποίηση του ΦΠΑ, επιλέγει ως χαρακτηρισμό εξόδων το 2.5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (-) / (+). Σε αυτή την περίπτωση το ποσό ΦΠΑ προστίθεται στην καθαρή αξία και δεν σχετίζεται με τους κωδικούς εισροών της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ.

Για την εξοδοποίηση του ΦΠΑ, μπορείτε να ακολουθήσετε έναν από τους παρακάτω τρείς τρόπους:

Α) Για τις καταχωρήσεις των λογιστικών εγγραφών/άρθρων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους λογαριασμούς 64-9987 και 64-98-99-0087 (για εταιρείες με πλήρες ΛΣ) οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τον 63-98* Λογ. ΦΠΑ Μη Εκπ. και δεν απεικονίζεται διακριτά σε ξεχωριστή γραμμή στη φόρμα καταχώρησης.

Β) Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης εγγραφών εξόδων για τα οποία δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ επιλέγοντας Λογαριασμό Λογιστικής χωρίς συντελεστή, (πχ 64-0000) στον οποίο καταχωρείται συγκεντρωτικά όλο το ποσό καθαρής αξίας και ΦΠΑ που εξοδοποιείται. Βασική προϋπόθεση για να υπάρχει συμφωνία στην Αντιστοίχιση των παραστατικών εξόδων που διαβιβάστηκαν στο myDATA είναι i) να μην υπάρχει συντελεστής ΦΠΑ στην καρτέλα του λογαριασμού Λογιστικής εγγραφής και ii) Στο tab Παράμετροι Λογαριασμών στο μενού myDATA, ο λογαριασμός να έχει ως κατηγορία χαρακτηρισμού Εξόδου: 2_5 Γενικά Έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (-) / (+)

Γ) Τέλος, η αντιστοίχιση με παραστατικά myDATA που αφορούν γενικά έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ (category2_5), επιτυγχάνεται και με τη χρήση λογαριασμού εξόδου χωρίς ΦΠΑ και λογαριασμού μη εκπτιπτόμενου ΦΠΑ για την αξία του ΦΠΑ σε ξεχωριστές γραμμές στη φόρμα καταχώρησης (πχ 64-0000 με το ποσό της καθαρής αξίας και 63-9808 σε 2η γραμμή με το ποσό του ΦΠΑ) .

 

Το βρήκες χρήσιμο?

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!