Στο συγκεκριμένο άρθρο, οι κάτοχοι του Module αυτόματου κλεισίματος Ισολογισμού, θα βρείτε οδηγίες για την παραμετροποίηση και τον χειρισμό του κυκλώματος ώστε να πραγματοποιηθεί το Κλείσιμο του Ισολογισμού βάσει των διατάξεων που ορίζουν τα ΕΛΠ και ο Ν. 4308.
Αντιγραφή Παραμέτρων
Η πρώτη ενέργεια που απαιτείται να κάνει ο χρήστης της εφαρμογής, πριν προχωρήσει στην εκτέλεση των υπολοίπων βημάτων είναι η αντιγραφή παραμέτρων.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το κύκλωμα πρώτη φορά, για την εταιρεία που θέλετε να κάνετε κλείσιμο, θα πρέπει να γίνει αντιγραφή Παραμέτρων από Πρότυπη Εταιρεία της Epsilon Net*, σύμφωνα με το Λογ. Σχέδιο Λογαριασμών που τηρεί η εταιρεία του πελάτη σας. Πιο συγκεκριμένα, αν τηρείται λογιστικό σχέδιο βάσει ΕΛΠ, η αντιγραφή θα γίνει από την πρότυπη εταιρεία με κωδ. 99997, ενώ αν υπάρχει λογιστικό σχέδιο βάσει ΕΓΛΣ, επιλέγετε την πρότυπη εταιρεία με κωδ. 99995.
*Για την επιλογή της αντίστοιχης πρότυπης εταιρείας ανά περίπτωση από τον πίνακα των εταιρειών, θα πρέπει να μην είναι επιλεγμένο το checkbox “Αντιγραφή Παραμέτρων από την ίδια εταιρεία”
Στην επιλογή έτους χρήσης, επιλέγετε το 2017, για κλείσιμο Ισολογισμού με τη φιλοσοφία των ΕΛΠ, οπότε και το κέρδος/ζημία χρήσης μεταφέρεται σε λογαριασμό της ομάδας 42. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η φιλοσοφία κλεισίματος ΕΛΠ στην εφαρμογή είναι ανεξάρτητη του λογιστικού σχεδίου που τηρείται στην εταιρεία (ΕΓΛΣ – ΕΛΠ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και σε εταιρείες που τηρούν ΛΣ βάσει ΕΓΛΣ μπορούν να κλείσουν Ισολογισμό με τα βήματα των ΕΛΠ.
Εφόσον σε προηγούμενη χρήση έχει εκτελεστεί το κλείσιμο ισολογισμού και θέλετε να αντιγράψετε την παραμετροποίηση που υπήρχε από την ίδια εταιρεία, χωρίς να χρειαστεί να επιλέξετε πρότυπη εταιρεία, μπορείτε να έχετε επιλεγμένο το checkbox “Αντιγραφή Παραμέτρων από την ίδια εταιρεία” καθώς και τη χρήση από την οποία θέλετε να κάνετε αντιγραφή.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιγραφή παραμέτρων θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά, σε κάθε κλειόμενη χρήση και για κάθε εταιρεία.
Η “Αντικατάσταση Παραμέτρων αν υπάρχουν” θα αντικαταστήσει την όποια παραμετροποίηση μπορεί να έχει γίνει με τη νέα εκτέλεση της διαδικασίας, ενώ η “Εκτέλεση συγχρονισμού λογιστικού σχεδίου” (προτείνεται να είναι επιλεγμένη) θα συγχρονίσει το λογιστικό σχέδιο της εταιρείας με λογαριασμούς που υπάρχουν στα βήματα κλεισίματος.
Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία, αντιγράφονται στην εταιρεία Λογαριασμοί & Στήλες Φύλλου Μερισμού*, Λογαριασμοί για Λοιπά έσοδα (αν υπάρχουν) & Αποθέματα λήξης, καθώς και τα αυτοματοποιημένα Βήματα Κλεισίματος που θα εκτελεστούν.
Φύλλο Μερισμού
Αναφορικά με το Φύλλο Μερισμού και στην περίπτωση που επιθυμείτε να προχωρήσετε σε επιμερισμό δαπανών, μπορείτε (προαιρετικά) να ορίσετε ποσοστά ανά κέντρα κόστους κάνοντας τη σχετική προεργασία, συνεπώς οι λογαριασμοί εξόδων με ανοιχτό υπόλοιπο θα επιμεριστούν αναλόγως των ποσοστών. Στην περίπτωση που αποθηκευτούν τα ποσοστά, θα μεταφέρονται αυτόματα στο Φύλλο Μερισμού και μπορείτε να τα αντιγράψετε σε μελλοντικές χρήσεις.
*Στις εταιρείες με Λογιστικό Σχέδιο ΕΛΠ που η αντιγραφή παραμέτρων εκτελείται από την πρότυπη εταιρεία με κωδ. 99997, δεν υπάρχουν Λογαριασμοί και Στήλες για το Φύλλο Μερισμού.
Επιλέγοντας το Φύλλο Μερισμού που υπάρχει στο Κλείσιμο Ισολογισμού, μεταφέρονται τα ποσοστά που όρισε ο χρήστης προηγουμένως, οπότε και μπορεί να ελέγξει τους κινούμενους λογαριασμούς που έχουν επιμεριστεί ή και αυτούς που έχουν υπόλοιπο και δεν έχει γίνει επιμερισμός. ο χρήστης μπορεί να επέμβει σε ποσά ή ποσοστά, αρκεί στο τέλος της διαδικασίας να μην υπάρχει λογαριασμός με ανοιχτό υπόλοιπο.
Πίνακας Λοιπών Εσόδων
Στον Πίνακα Λοιπών Εσόδων, μπορείτε να κάνετε Ανάκτηση Υπολοίπων σε περίπτωση που κάποιος λογαριασμός των ομάδων 74 έως 76-98 έχει υπόλοιπο στη χρήση. Σε εταιρείες με ΕΛΠ δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί, καθώς στα ΕΛΠ δεν υπάρχει πρωτοβάθμια διάκριση των λογαριασμών εσόδων της ομάδας 7.
Αποθέματα Λήξης
Στην περίπτωση που στην εταιρεία υπάρχουν ποσά που αφορούν αποθέματα λήξης, αυτά καταχωρούνται χειροκίνητα, ώστε να δημιουργηθεί μετέπειτα αυτόματα το σχετικό άρθρο των Αποθεμάτων Λήξης.
Φόρος Εισοδήματος
Για τα ΕΛΠ, ο Φόρος Εισοδήματος αποτελεί έξοδο, οπότε σε περίπτωση που υπάρχουν φορολογητέα κέρδη, υπολογίζεται εξωλογιστικά ο Φόρος Εισοδήματος με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή, ώστε να γίνει σχετική καταχώρηση του άρθρου, πριν προχωρήσετε στα βήματα κλεισίματος.
Το άρθρο καταχωρείται με Κωδικό Κίνησης 15 (Τακτοποίηση) με Χρέωση του λογ. 63-07 και Πίστωση του λογ. 54-08 (Λογαριασμοί ΕΓΛΣ) / Χ: 69-01 Π: 54-01 (Λογαριασμοί ΕΛΠ)
Εκτέλεση Κλεισίματος
Στην εκτέλεση κλεισίματος, ο χρήστης θα βρεί τα βήματα τα οποία θα εκτελεστούν αυτόματα, είτε μαζικά είτε μέχρι το σημείο που επιθυμεί. Τα άθρα που θα δημιουργηθούν δεν είναι δεσμευτικά και μπορούν να διαγραφούν ώστε να γίνουν τυχών διορθώσεις και να επαναληφθεί η διαδικασία.