Νέα λειτουργικότητα εισαγωγής extrait για την αυτόματη δημιουργία άρθρων
Στις εταιρείες που έχουν διπλογραφικό σύστημα τήρησης βιβλίων (Γ’ κατηγορίας), έχει προστεθεί η νέα δυνατότητα εισαγωγής δεδομένων από αρχείο Τραπεζών (extrait). Με τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν την πρότυπη παραμετροποίηση που επιθυμούν (η οποία θα λειτουργήσει ως Ιστορικότητα για την εφαρμογή) για τα δεδομένα κινήσεων του εκάστοτε αρχείου και δημιουργούνται τα αντίστοιχα άρθρα στη Γενική Λογιστική, είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά.
Το κύκλωμα υποστηρίζει αρχεία κινήσεων από τις παρακάτω τράπεζες:
- Εθνική Τράπεζα
- Τράπεζα Πειραιώς
- Eurobank
- Alphabank
- Optima Bank
Πιο συγκεκριμένα, η παραπάνω δυνατότητα υπάρχει στο μενού Αρχεία – Εισαγωγή Άρθρων – Από Αρχείο Τράπεζας (extrait) σε Extra Λογιστική και αντίστοιχα σε Hyper/Business Λογιστική στο μενού Εισαγωγή – Εξαγωγή – Εισαγωγή Άρθρων Από Αρχείο Τράπεζας (extrait).
Στο συγκεκριμένο μενού εμφανίζονται τα αρχεία που έχουν ήδη εισαχθεί με την Περιγραφή και το Όνομά τους, την Τράπεζα, την περίοδο που αφορούν καθώς επίσης και την κατάστασή τους και τις εκκρεμότητες (εφόσον υπάρχουν). Κάνοντας δεξί click, με την Επιλογή Στηλών μπορείτε να προσθαφαιρέσετε στήλες και να καθορίσετε τη σειρά εμφάνισης.
Πατώντας Προβολή Αρχείου, εμφανίζονται τα δεδομένα του αρχείου, ενώ με την Εξαγωγή μπορείτε να το αποθηκεύσετε στον Η/Υ σας.
Με τη Διαγραφή, σε περίπτωση που υπάρχουν καταχωρημένα Άρθρα, θα πραγματοποιηθεί και η οριστική διαγραφή τους από τη Γενική Λογιστική. Εμφανίζεται και σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα πριν την ολοκλήρωση της ενέργειας.
Για να εισάγετε ένα νέο αρχείο επιλέγετε Εισαγωγή. Επιλέγετε την Τράπεζα και στη συνέχεια το Αρχείο με τις κινήσεις.
Στην επόμενη φόρμα, εμφανίζεται το αρχείο που επιλέξατε με την περιγραφή του, με τα στοιχεία της Τράπεζας και του Αρ. Λογαριασμού. Επίσης, εμφανίζονται οι συνολικές αξίες των Χρεώσεων και των Πιστώσεων του αρχείου, με τις εκκρεμότητες.
Στα Στοιχεία Παραγόμενων Άρθρων, θα πρέπει να οριστεί ο Κωδικός Κίνησης Γενικής Λογιστικής και εφόσον υπάρχει αντισυμβαλλόμενος Λογαριασμός, θα συμπληρωθεί αυτόματα στο πεδίο Λογαριασμός Τράπεζας. Κωδικοί Κίνησης με είδος Ανοίγματος – Κλεισίματος δεν εμφανίζονται προς επιλογή.
Το πεδίο Παραστατικό είναι ελεύθερο προς καταχώρηση.
Στο πεδίο Αιτιολογία μπορείτε να επιλέξετε να ενημερωθεί είτε από τον Συναλλασσόμενο (εφόσον υπάρχει στο αρχείο), είτε από την Περιγραφή, είτε συμπληρώνοντας το δικό σας λεκτικό με την επιλογή Προσαρμοσμένη.
Εκκρεμότητες
- Στα Δεδομένα Αρχείου Τράπεζας, εμφανίζονται ομαδοποιημένα (εκεί που είναι εφικτό) τα δεδομένα, με τον Τύπο, την Κατηγορία Συναλλαγής, το Πλήθος και τη συνολική Αξία.
- Στα Δεδομένα Παραγόμενων Άρθρων, εμφανίζονται ο Λογαριασμός Λογιστικής (εφόσον υπάρχει συμπληρωμένος) και ο Συναλλασσόμενος (εφόσον υπάρχει στο αρχείο της Τράπεζας). Στην περίπτωση που δεν είναι συμπληρωμένος ο Λογαριασμός Λογιστικής, εμφανίζεται σχετικό εικονίδιο σύμφωνα με την ακόλουθη εικόνα:
Πατώντας το εικονίδιο του μεγενθυντικού φακού, εμφανίζονται τα αναλυτικά δεδομένα της κατηγορίας συναλλαγής που έχει ομαδοποιηθεί.
Ανάλυση Κινήσεων
Στο tab Ανάλυση Κινήσεων, εμφανίζονται αναλυτικά όλα τα δεδομένα του αρχείου και μπορείτε να συμπληρώσετε το Λογαριασμό Λογιστικής ανά περίπτωση όπως επίσης και να ελέγξετε την κατάσταση της κίνησης (Εκρεμμότητα, Ολοκληρωμένη)
Στην περίπτωση που επιθυμείτε να εξαιρεθεί μία κίνηση από τη δημιουργία άρθρου, επιλέγετε το button Εξαίρεση και η κατάσταση της κίνησης είναι Εξαιρούμενη. Για τη συμμετοχή της εκ νέου, πατάτε στην αντίστοιχη επιλογή.
Δημιουργία Άρθρων
Η δημιουργία των Άρθρων Γενικής Λογιστικής μπορεί να γίνει είτε από το tab Εκκρεμότητες, είτε από το tab Ανάλυση Κινήσεων.
Από τις Εκκρεμότητες, επιλέγοντας ομαδοποιημένες κινήσεις, κατά τη δημιουργία των αντίστοιχων άρθρων μπορείτε να επιλέξετε είτε Αναλυτικά (ένα άρθρο ανά τραπεζική κίνηση), είτε Συγκεντρωτικά (ένα συγκεντρωτικό για όλες τις γραμμές κινήσεων του πίνακα).
Από την Ανάλυση κινήσεων, δημιουργούνται αντίστοιχα Λογιστικά Άρθρα όσα και οι επιλεγμένες κινήσεις.
Δείτε σχετικό απόσπασμα: