Video Guides

TOP 10 αναζητήσεις του Knowledge Base !

Τελ. Ενημέρωση: 9/05/24, 16:02 | Συχνές Ερωτήσεις

Η ομάδα Data Support συγκέντρωσε για εσάς τα top 10 θέματα που αναζητήσατε στη γνωσιακή μας βάση :

1) Πως στέλνω Τέλη Κυκλοφορίας;

Εφόσον τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνονται στον Δεκέμβριο του έτους 202Χ αφορούν το έτος 202Χ+1, η διαβίβαση στο myDATA μπορεί να γίνει με:

Τύπο Παραστατικού: 13.30

Κατηγορία: 2.11 Έξοδα Επόμενων Χρήσεων Χαρακτηρισμός

Ε3: Λοιπά έξοδα 585_016

 

Στο έτος 202Χ+1, για να συμπεριληφθεί η δαπάνη στο έντυπο Ε3 (δια των διαβιβάσεων myDATA) θα πρέπει να γίνει διαβίβαση τακτοποιητικής εγγραφής με :

Τύπο Παραστατικού: 17.5

Κατηγορία: 2.12 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων Χαρακτηρισμός

Ε3: Λοιπά έξοδα Ε3_585_016

2) Πως χαρακτηρίζω φόρο διαμονής;

Για τον Λήπτη παραστατικού Φόρου Διαμονής 8.2, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εξοδοποίηση με κατηγορία 2_5 και χαρακτηρισμό Ε3 585_005 / 006 / 016 ανά περίπτωση συμπλήρωσης Ε3.

*O εκδότης του παραστατικού διαβιβάζει τύπο Παραστατικού 8.2 με μηδενική καθαρή αξία, κατηγορία: 1_95, χωρίς συσχετισμό χαρακτηρισμού Ε3 και Εγγραφές Χωρίς ΦΠΑ ως κατηγορία εξαίρεσης. Το ποσό του Φόρου Διαμονής* θα πρέπει να αποτυπωθεί στον πίνακα συνόλων Φόρων/Κρατήσεων και με την ανάλογη κατηγορία σύμφωνα με τον αριθμό αστέρων του Ξενοδοχείου.

3) Πως χειρίζομαι παραστατικά του άρθρου 45;

Η καθαρή αξία του παραστατικού εσόδου που εκδίδεται κατά την πώληση των παραπάνω αγαθών δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α. και για το λόγο αυτό η Επιχείρηση – Εκδότης: Διαβιβάζει με Τύπο Παραστατικού 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης ή 11.1 – ΑΛΠ.

Το συνολικό ποσό της καθαρής αξίας πώλησης διαβιβάζεται με μία γραμμή σύνοψης και χαρακτηρισμό εσόδων π.χ. 1.1 Έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων. Απαλλαγή Φ.Π.Α. εμπεριεχόμενος – άρθρο 45 του Κώδικα ΦΠΑ. Χαρακτηρισμός Ε3 για συναλλαγές χονδρικής 561_001 και για συναλλαγές λιανικής 561_003.

Για περισσότερα δείτε εδω.

4) Πως στέλνω παραστατικά ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τηλεφωνία);

Για τις περιπτώσεις που μπορεί να γίνει ο χαρακτηρισμός των αντικριζόμενων παραστατικών που αντλούνται στο myDATA, χαρακτηρίζετε , ως γενικά έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ 2_4 τα ποσά που έχουν ΦΠΑ και αναφορικά με τον τύπο χαρακτηρισμό του Ε3, επιλέγετε ανάλογα με το είδος δαπάνης Ε3_585_011, Ε3_585_012, Ε3_585_013 ( ενέργεια, υδρευση, τηλεπικοινωνίες).

Ποσά άνευ ΦΠΑ τα χαρακτηρίζετε ως έξοδα Χωρίς Δικ. Έκπτωσης με κατηγορία 2_5. Για περιπτώσεις αδυναμίας συσχέτισης με τις λογιστικές εγγραφές δείτε εδώ. 

5) Πως θα διαβιβάζω έσοδα προηγούμενης χρήσης;

Για τη τρέχουσα χρήση (2024)

Σε λογαριασμό με “Κατηγορία Χαρακτηρισμού” : 1.8 Έσοδα Προηγούμενων Χρήσεων και “Τύπο Χαρακτηρισμου” κατ’ επιλογή (του λογιστή), Ε3_561_001 (Πωλήσεις Αγαθών και  Υπηρεσιών χονδρικές) ή Έ3_561_007  (Πωλήσεις Αγαθών και Υπηρεσιών Λοιπά) . Χωρίς «Κατηγορίες Εντ. Ε3». με τον ανάλογο  τύπο παραστατικού.

Για την προηγούμενη χρήση (2023)

Με παραστατικό: 17.3 Λοιπές Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – Λογιστική Βάση. «%ΦΠΑ»: «Χωρίς ΦΠΑ», Σε λογαριασμό με “Κατηγορία Χαρακτηρισμού” : 1.10 Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και “Τύπο Χαρακτηρισμου” κατ’ επιλογή (του λογιστή) : Ε3_561_001 (Πωλήσεις Αγαθών και Υπηρεσιών χονδρικές) ή Έ3_561_007 (Πωλήσεις Αγαθών και Υπηρεσιών Λοιπά), ανάλογα με τον κωδικό που επιθυμείτε να ενημερώσει το Ε3.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.

6) Πως διαβιβάζονται τα δεδομένα στην περίπτωση αυτοτιμολόγησης;

Για να διαβιβάσετε χαρακτηρισμό αυτοτιμολόγησης (έσοδο) θα πρεπει ο εκδότης του παραστατικού να έχει διαβιβάσει το έξοδο του με παραστατικό  με την ένδειξη αυτοτιμολόγησης. Στην περίπτωση που την καταχώριση του παραστατικού (εσόδου) αυτοτιμολόγησης την κάντε από την επιλογή “Λήψη παραστατικών myDATA,” η εφαρμογή ενημερώνει αυτόματα  τη σειρά και τον τύπο παραστατικού (επιλέγοντας από τα πρότυπα παραστατικα DC31 (Τιμολόγιο Πώλησης (Αυτοτιμολόγηση)) ή DC32 (Τιμολόγιο Παροχής (Αυτοτιμολόγηση)).

Για τη διαβίβαση χαρακτηρισμού δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.

7) Πως διαβιβάζω χαρακτηρισμό για παραστατικά του άρθρου 39α;

Έστω ότι λαμβάνουμε από το myDATA παραστατικό εξόδου 39α, το οποίο ο Εκδότης (Προμηθευτής) το διαβιβάζει χωρίς ΦΠΑ και με τη σχετική κατηγορία εξαίρεσης ΦΠΑ. Για να ενημερωθεί σωστά το έντυπο της Περιοδικής ΦΠΑ αλλά και να γίνει ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός του παραστατικού από τον Λήπτη δείτε οδηγίες εδώ.

8) Πως διαβιβάζω τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις εμπορευμάτων;

Τύπος Παραστατικού 14.1 ή μπορειτε να χρησιμοποιήσετε το DC01 της εφαρμογής (εφόσον έχετε συμπληρώσει χώρα και ΑΦΜ συναλλασσόμενου εξωτερικού)

Κατηγορία Χαρακτηρισμού category 2_1 Τύπος Χαρακτηρισμού Ε3 102_004 Στο λογιστικό σχέδιο της εφαρμογής υπάρχουν αντίστοιχοι λογαριασμοι ανά δραστηριότητα  που μπορείτε να επιλέξετε δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.

9) Τι πρέπει να κάνει ο Λήπτης εφόσον έχει διαβιβάσει Παράλειψη και ο Εκδότης μετέπειτα διαβιβάσει το Παραστατικό του;

Στην περίπτωση που ο Λήπτης διαβίβασε παραστατικό με ένδειξη διαβίβασης παράλειψης από Λήπτη και ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η διαβίβαση από τον Εκδότη, τότε ο Λήπτης θα προχωρήσει στην Απόρριψη του Παραστατικού.

Ο Λήπτης ΔΕΝ θα ακυρώσει τη δική του διαβίβαση Παράλειψης αλλά θα απορρίψει το παραστατικό του Εκδότη.

10) Πως διαβιβάζω την αυτοπαράδοση;

Σύμφωνα με το excel της ΑΑΔΕ v.1.0.8 προτείνεται:

Τύπος Παραστατικού: 6.1 , το αντίστοιχο DC11 στην εφαρμογή

Είτε με category: 1_6 και  Τύπο Χαρακτηρισμό: Ε3_595.

Είτε category: 1_95 χωρίς τύπο Χαρακτηρισμού.

Οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί αφορουν λογαριασμους με ποσοστό %ΦΠΑ διαφορετικό του μηδενός “. Δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε λογαριασμό με 0% ΦΠΑ.

Δείτε παράδειγμά εδώ.

 

 

Το βρήκες χρήσιμο?

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!