Video Guides

Τι γινεται στην περίπτωση που ο λήπτης διαβιβάζει με διαπίστωση αντικειμενικής αδυναμίας συσχέτισης;

Τελ. Ενημέρωση: 5/03/24, 19:21 | Έξοδα

Σε ότι αφορά τις συναλλαγές με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ΕΥΔΑΠ, οντότητες πώλησης ύδατος, τηλεπικοινωνίες, πιστωτικά ιδρύματα, ΕΛΤΑ, διόδια κλπ (τελευταία εδάφια της παρ.1 του άρθρου 5),  ορίζεται πλέον στο νέο άρθρο 7 ότι: Από την 1.7.2023 έως και την 31.12.2024, εφόσον οι υπόχρεες οντότητες της παρούσας είτε δεν λάβουν τα έξοδα τους από τις οντότητες που αναφέρονται στα τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 5, ως αντικριζόμενα παραστατικά εξόδων ημεδαπής (Τύποι Παραστατικών Α1), είτε τα λάβουν με διαπίστωση αντικειμενικής αδυναμίας συσχέτισης με τις λογιστικές εγγραφές που έχουν διενεργήσει, συνεχίζουν να διαβιβάζουν τα εν λόγω έξοδα με Τύπους Παραστατικού της κατηγορίας Β2, 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) (DC24) και 14.31 – Πιστωτικό ημεδαπής/αλλοδαπής (DC33).
Για τις εν λόγω περιπτώσεις οι λήπτες δεν διαβιβάζουν δεδομένα παράλειψης και απόκλισης διαβίβασης. Τα εκδοθέντα παραστατικά της περίπτωσης αυτής δύνανται να απορρίπτονται από τους λήπτες εφόσον δεν συσχετίζονται επαρκώς με τις λογιστικές εγγραφές τους, για σκοπούς ορθής απεικόνισης του λογιστικού και φορολογικού τους αποτελέσματος.

Για τα έτη 2022 και 2023 ανά περίπτωση δεδομένων με αντικειμενική αδυναμία διαβίβασης οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν αναλυτικά τα δεδομένα εσόδων αυτοτιμολόγησης με Τύπο Παραστατικού 11.3 – Απλοποιημένο Τιμολόγιο με αντίστοιχο Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής και τα δεδομένα των εξόδων τιμολόγησης με Τύπο Παραστατικού 14.30 -Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) με αντίστοιχο Τύπο Παραστατικού 14.31 – Πιστωτικό ημεδαπής/αλλοδαπής. Στις περιπτώσεις αυτές η υπόχρεη οντότητα διαβιβάζει στα σχόλια την ένδειξη «Αδυναμία Συσχέτισης».  

Για να καταχωρήσετε σχόλια στην εφαρμογή δείτε οδηγίες εδώ.

 

 

Το βρήκες χρήσιμο?

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!