Το νέο έντυπο Ε3, ενημερωμένο με τις Κατηγορίες Ε3 θα το βρείτε εδώ.
- Οι κωδικοί του εντύπου Ε3 που έχουν μπλέ βελος, ενημερώνονται από πίνακα.
- Η κατηγορία Ε3 ενός πίνακα σχηματίζεται από τον κωδικό που μεταφέρεται το σύνολο του πίνακα και στο τέλος του κωδικού, συμπληρώνετε τον κωδικό του πίνακα χωρίς τα μηδενικά. π.χ. για πίνακα Ζ1 (Σύνολο Εσόδων) η κατηγορία Ε3 για Χονδρικές πωλήσεις Επιτηδευματιών (κωδικός 001) είναι 1611.
- Η κατηγορία Ε3 ενός κωδικού που δεν συνδέεται με πίνακα είναι ο ίδιος ο κωδικός (χωρίς γράμμα).
- Για τους λογαριασμούς δαπανών μπορεί να δημιουργηθεί και κατηγορία Ε3 που αφορά μικτές επιχειρήσεις. Με την κατηγορία αυτή οι δαπάνες επιμερίζονται στον πίνακα Ζ2 (Διάφορα Λειτουργικά έξοδα), αναλογικά βάση των εσόδων ανά δραστηριότητα. Η κατηγορία Ε3 την μικτής σχηματίζεται με το γράμμα Μ (κεφαλαίο Ελληνικό) και από τον κωδικό που μεταφέρεται το σύνολο όλων των υπο πινάκων και στο τέλος του κωδικού, συμπληρώνετε τον κωδικό του υποπίνακα χωρίς τα μηδενικά. Για παράδειγμα η κατηγορία Ε3 για μικτή δραστηριότητα ενέργειας μπορεί να είναι Μ18511 είτε Μ28511, είτε Μ38511, είτε Μ48511.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν έσοδα στο Ε3 και έχετε χρησιμοποιήσει λογαριασμούς δαπανών με κατηγορίες Ε3 μικτής, πρέπει να επιλέξετε στη καταχωρηση στοιχείων Ε3 στον ” Τρόπο Υπολογισμού” μιά εκ των δραστηριοτήτων της επιχείρισης. Αν για παράδειγμα, επιλέξετε τρόπο υπολογισμού πάνω από μία δραστηριότητες π.χ. “Εμπορική – Παροχής” δεν θα εμφανιστεί κανένα ποσό δαπάνης στον πίνακα Ζ2 (Διάφορα Λειτουργικά έξοδα) μιας και δεν υπάρχουν έσοδα για να γίνει ο επιμερισμός.
- Μικτή κατηγορία Ε3, έχουν μόνο οι δαπάνες, οι αγορές παγιών και κατ’ εξαίρεση ορισμένοι μόνο λογαριασμοί εσόδων. Για τις αγορές και τις πωλήσεις θα πρέπει να δημιουργείτε ξεχωριστούς λογαριασμούς ανά δραστηριότητα. Οι περισσότεροι υπάρχουν ήδη στο γενικό λογιστικό σχέδιο της εφαρμογής.
⇒ Το παλιό έντυπο Ε3 (χρήσεις 2016 – 2022) ενημερωμένο με τις Κατηγορίες Ε3 θα το βρείτε εδώ.
Το βρήκες χρήσιμο?
Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!