Για να διαχειριστείτε την περίπτωση πελάτη που δεν εκπίπτει ΦΠΑ, αλλά υπόκειται στην ΜΥΦ, υπάρχουν δύο τρόποι, χρησιμοποιώντας έναν ή δύο λογαριασμούς για την καταχώρηση της κίνησης.
1oς Τρόπος (από 01/01/2014-31/12/20 και μετά) με ένα λογ/σμό: Από την επιλογή «Έσοδα-Έξοδα\ Κύριες Εργασίες\Διαχείριση Λογαριασμών» πρέπει να δημιουργήσετε 1 λογαριασμό. Το πεδίο «Κωδικός» και το πεδίο «Περιγραφή Λογαριασμού» θα είναι της επιλογής σας. Στο πεδίο «%Φ.Π.Α» θα επιλέξετε «0%», στο πεδίο «Έσοδα/Έξοδα» «ΈΞΟΔΑ», στο πεδίο «Περιλαμβάνεται στη Μ.Υ.Φ»«ΝΑΙ», στο πεδίο «Τυπώνεται στα Βιβλία» «ΝΑΙ» Στο πεδίο «Τύπος Συναλλαγής» επιλέγετε «Τιμολόγια Εισροών» ή «Δαπάνες μη Διασταυρούμενες», ανάλογα με το πως θα πρέπει να απεικονίσετε την συναλλαγή στην Μηνιαία Μ.Υ.Φ. Χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό αυτόν, θα καταχωρήσετε στο πεδίο «Καθαρή Αξία» τη μικτή αξία του παραστατικού, αφήνοντας κενή την στήλη της Αξίας Φ.Π.Α. και πατώντας Enter στο πεδίο Φ.Π.Α, θα ανοίξει ο πίνακας «Μη Εκπιπτόμενο Φ.Π.Α.» όπου στο πεδίο «Αξία Παραστατικού» είναι συμπληρωμένη η συνολική αξία που έχετε καταχωρήσει στην στήλη Καθαρή Αξία. Θα πρέπει στα πεδία «Καθαρή Αξία» και «Φ.Π.Α.», να καταχωρήσετε την καθαρή αξία και το ποσό Φ.Π.Α. του παραστατικού αντίστοιχα, όπως θα πρέπει να απεικονισθούν στην Μηνιαία Μ.Υ.Φ. Μόλις καταχωρήσετε τα ποσά, επιλέγετε το πλήκτρο Escape και συνεχίζετε την καταχώρηση της κίνησης. Ο πίνακας αυτός «Μη Εκπιπτόμενο Φ.Π.Α.» ενημερώνει την Μηνιαία Μ.Υ.Φ. με την Καθαρή αξία και την Αξία Φ.Π.Α του παραστατικού, χωρίς να επηρεάζει τα βιβλία σας.
2ος Τρόπος με δύο λογαριασμούς, (λειτουργεί και πριν την 01/01/2014): Από την επιλογή «Έσοδα-Έξοδα\Κύριες Εργασίες\Διαχείριση Λογαριασμών» πρέπει να δημιουργήσετε 2 λογαριασμούς. Στον πρώτο λογαριασμό, το πεδίο «Κωδικός» και το πεδίο «Περιγραφή Λογαριασμού» θα είναι της επιλογής σας. Στο πεδίο «%Φ.Π.Α» θα επιλέξετε «0%», στο πεδίο «Έσοδα/Έξοδα» Έξοδα, στο πεδίο «Περιλαμβάνεται στη Μ.Υ.Φ» «ΝΑΙ», στο πεδίο «Τυπώνεται στα Βιβλία» «ΝΑΙ». Στο πεδίο «Τύπος Συναλλαγής» επιλέγετε «Τιμολόγια Εισροών» ή «Δαπάνες μη Διασταυρούμενες», ανάλογα με το πως θα πρέπει να απεικονίσετε την συναλλαγή στην Μηνιαία Μ.Υ.Φ. Στον δεύτερο λογαριασμό, το πεδίο «Κωδικός» και το πεδίο «Περιγραφή Λογαριασμού» θα είναι και πάλι της επιλογής σας. Στο πεδίο «%Φ.Π.Α» θα επιλέξετε «0%», στο πεδίο «Έσοδα/ Έξοδα» «ΈΞΟΔΑ», στο πεδίο «Περιλαμβάνεται στη Μ.Υ.Φ» «ΟΧΙ», στο πεδίο «Τυπώνεται στα Βιβλία» «ΝΑΙ». Το πεδίο «Τύπος Συναλλαγής» θα πρέπει να είναι κενό, ώστε να μην ενημερώνει την Μηνιαία Μ.Υ.Φ. Στην καταχώρηση της κίνησης, στον πρώτο λογαριασμό που δημιουργήσατε, θα καταχωρήσετε στη στήλη της Καθαρής Αξίας, την καθαρή αξία του παραστατικού, αφήνοντας κενό το πεδίο «Αξία Φ.Π.Α» και πατώντας Enter στο πεδίο «Αξία Φ.Π.Α», θα ανοίξει ο πίνακας «Μη Εκπιπτόμενο Φ.Π.Α» όπου στο πεδίο «Αξία Παραστατικού» είναι συμπληρωμένη η αξία που έχετε καταχωρήσει στην στήλη «Καθαρή Αξία». Στα πεδία «Καθαρή Αξία» και «Φ.Π.Α», θα πρέπει να καταχωρήσετε την καθαρή αξία και το ποσό Φ.Π.Α, του παραστατικού, αντίστοιχα. Μόλις καταχωρήσετε τα ποσά, πατάτε το πλήκτρο Escape. Ο πίνακας αυτός «Μη Εκπιπτόμενο Φ.Π.Α.» ενημερώνει την Μηνιαία Μ.Υ.Φ. χωρίς να επηρεάζει τα βιβλία σας. Στον δεύτερο λογαριασμό, θα καταχωρήσετε στο πεδίο «Καθαρή Αξία» την αξία Φ.Π.Α. του παραστατικού. Τέλος, από την επιλογή «Έσοδα-Έξοδα\Βοηθητικές Εργασίες\Σχεδιασμός Βιβλίου Εσόδων-Εξόδων» στο πεδίο «Βιβλίο» επιλέγετε «ΕΞΟΔΩΝ» και εμφανίζονται οι λογαριασμοί εξόδων που έχουν κινηθεί στην εταιρία. Θα πρέπει ότι γράφει στο πεδίο της στήλης «Τιτλ. Βιβλίου1» του ενός λογ/σμού να γράψετε για τον δεύτερο λογαριασμό. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και για το πεδίο της στήλης «Τιτλ. Βιβλίου2» , τέλος θα πρέπει στο πεδίο «Σ.Εμφ» να συμπληρώσετε ίδιο αριθμό ώστε να εμφανίζονται οι 2 λογαριασμοί σε μία στήλη στο βιβλίο εσόδων-εξόδων.