Εφόσον στην επιλογή «Έντυπα \ ΦΠΑ \ Εκτυπώσεις \ Περιοδική ΦΠΑ (Φ2)» στην καρτέλα «Δεδομένα mydata» γίνει «Άντληση mydata» και υπάρχει ασυμφωνία περιοδικής ΦΠΑ (Φ2) λογιστικής, με δεδομένα Φ2 mydata, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα / ενέργειες για έλεγχο και τη συμφωνία:
1. Έλεγχος και συμφωνία βιβλίου εσόδων – εξόδων με εκτύπωση περιοδικής (Φ2) (της εφαρμογής) μέσω οποιασδήποτε οικονομικής εκτύπωσης (πχ «Ισοζύγιο Εσόδων – Εξόδων»).
Θα πρέπει όλοι οι λογαριασμοί λογιστικής που χρησιμοποιούνται για εγγραφές εξόδων με εκπιπτώμενο ΦΠΑ να έχουν ορθή «Κατηγ.εκκαθ.δηλ.» ώστε να ενημερώνουν ορθά την περιοδική (Φ2) λογιστικής.
2. Εάν η επιχείρηση έχει μη αντικριζόμενα έξοδα με εκπιπτώμενο ΦΠΑ, θα πρέπει αυτά τα παραστατικά να έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από την επιλογή «Έσοδα–Έξοδα \ myDATA-Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ \ Κύριες Εργασίες \ Επεξεργασία Εξόδων».
Συνεπώς, στο συγκεκριμένο μενού, δίνοντας στο πεδίο «Ημερομηνία» το 3μηνο της περιοδικής (Φ2) και πατώντας «Ανάκτηση», θα πρέπει τα παραστατικά αυτά να εμφανίζονται ως «Απεσταλμένα» με mark και αναγνωριστικό.
3. Έλεγχος αντικριζόμενων εξόδων (ΤΙΜ, ΤΠΥ, ΠΤ) από το μενού «Έσοδα–Έξοδα \ myDATA-Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ \ Κύριες Εργασίες \ Χαρακτηρισμός Εξόδων».
Στην επιλογή αυτή, κάνοντας «Ανάκτηση» για το 3μηνο που επιθυμείτε, διαφορές με την προσυμπλήρωση της περιοδικής (Φ2) μπορεί να προκύψουν και από τα 4 tab:
- Στην 1η καρτέλα «Χαρακτηρισμός εξόδων»: Υπενθυμίζεται πως παραστατικά με ΦΠΑ προσυμπληρώνουν τον κωδικό 361-381 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (Φ2) του λήπτη απευθείας με την διαβίβασή τους από τον εκδότη τους. Συνεπώς, εάν δεν χαρακτηριστούν τα αντικριζόμενα παραστατικά των οποίων το ΦΠΑ δεν εκπίπτει η επιχείρηση, τότε θα υπάρχει διαφορά με την Φ2 mydata. Δηλαδή, εάν υπάρχουν παραστατικά τα οποία έχουν διαβιβαστεί από τον εκδότη τους (προμηθευτή) με ΦΠΑ αλλά η εταιρία (πελάτης μας) δεν εκπίπτει το συγκεκριμένο ΦΠΑ, θα πρέπει να γίνει χαρακτηρισμός των εν λόγω παραστατικών.
- Στην 2η καρτέλα «Παραστατικά με ελλιπή στοιχεία»: Διαφορά ανάμεσα σε περιοδική (Φ2) λογιστικής και περιοδική (Φ2) mydata προκύπτει εάν εμφανίζονται παραστατικά όπου στην στήλη «Μηνύματα» αναγράφεται «Διαφορά στην αξία». Επίσης, διαφορά θα υπάρξει και στην περίπτωση παραστατικών με μήνυμα για «Διαφορά στην ημερομηνία», εφόσον οι ημερομηνίες εγγραφών είναι εκτός 3μηνου περιοδικής.
- Στην 3η καρτέλα «Παραστατικά που δεν έχουν αποσταλεί»: Εάν εμφανίζονται εδώ παραστατικά εξόδων, εφόσον έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και όντως αυτά τα παραστατικά δεν τα έχουν διαβιβάσει ακόμα οι εκδότες τους (προμηθευτές) στο mydata, τότε θα πρέπει να σταλούν ως «παράλειψη διαβίβασης από λήπτη».
- Στην 4η καρτέλα «Παραστατικά που δεν έχουν καταχωρηθεί»: Εάν εμφανίζονται παραστατικά ως μη καταχωρημένα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος εάν είναι πραγματικά έξοδα της εταιρίας τα οποία δεν είναι καταχωρημένα στο βιβλίο της, θα πρέπει να καταχωρηθούν. Ενώ εάν τα παραστατικά αυτά δεν αφορούν την εταιρία (πχ λάθος διαβίβαση του εκδότη), μπορείτε να προβείτε σε απόρριψή τους.
Σημαντικό! Για τη διαχείριση – διαβίβαση των εξόδων στο myDATA δείτε αναλυτικό σεμινάριο εδώ.
4. Στην περίπτωση που έχουν γίνει οι παραπάνω ενέργειες και οι απαραίτητοι έλεγχοι, άρα η εκτύπωση περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (Φ2) της λογιστικής είναι ορθή και όλα τα παραπάνω έξοδα έχουν διαβιβαστεί και χαρακτηριστεί, αλλά η διαφορά παραμένει, προτείνεται η εκτύπωση «Έλεγχος Συνοπτικού Βιβλίου» από την επιλογή «Έσοδα–Έξοδα \ myDATA-Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ \ Βοηθητικές Εργασίες» ώστε να εντοπίσετε σε ποια ημερομηνία υπάρχει η διαφορά . Πληροφορίες για τον «Έλεγχο Συνοπτικού Βιβλίου» δείτε εδώ.
5.Έχοντας αυτή την παραπάνω πληροφορία, μέσα στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata της ΑΑΔΕ, έχετε την δυνατότητα να εξάγετε να εκτυπώσετε αρχείο excel «Ανάλυση για προσυμπλήρωση ΦΠΑ» (είτε ανά ημερομηνία είτε ανά μαρκ παραστατικού) όπου σε αυτό απεικονίζονται από την ΑΑΔΕ οι πληροφορίες ανά κωδικό εκροών και εισροών για το πως έχουν προσυμπληρωθεί. Μπορείτε να συνδεθείτε και μέσα από την εφαρμογή για να αναζητήσετε το αρχείο excel από την επιλογή «Έσοδα–Έξοδα \ myDATA-Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ \ Βοηθητικές\ Αναζήτηση Παραστατικού mydata».
6.Τέλος, από 1/1/25 και έπειτα, παύουν να υφίστανται επιτρεπτά όρια αποκλίσεων και για τα δεδομένα εσόδων και για τα δεδομένα εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ. Εφόσον έχετε προβεί στους απαραίτητους ελέγχους αλλά και τυχόν διαβιβάσεις παραλείψεων, έχετε την δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας και αποστολής τακτοποιητικών κινήσεων στο myDATA .
Οδηγίες για υπολογισμό και υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και δημιουργία τακτοποιητικών εγγραφών δείτε εδώ.
Να υπεθυμίσουμε ότι :
- Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024: Το όριο ανεκτής απόκλισης στα δεδομένα εσόδων είναι 10% και για τα δεδομένα εξόδων ήταν 20%.
- Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024: Το όριο ανεκτής απόκλισης στα δεδομένα εσόδων είναι 0% και για τα δεδομένα εξόδων ήταν 5%.
- Για να παρακολουθήσετε σχετικό σεμινάριο, Webinar 15.02.2024 με θέμα «Προ συμπλήρωση Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ & Συμφωνία με myDATA» πατήστε εδώ,