Πως πραγματοποιείται άντληση δεδομένων ΑΦΜ από την Α.Α.Δ.Ε

Τελ. Ενημέρωση: 30/06/23, 11:14 | Υπόχρεοι

Η συμπλήρωση των Ειδικών Κωδικών πραγματοποιείται από το μενού από το μενού Υπόχρεοι -> Παράμετροι -> Ρυθμίσεις Λήψης Στοιχείων ΑΦΜ.

Στο πεδίο “ΑΦΜ” καταχωρείτε το ΑΦΜ του εξουσιοδοτημένου προσώπου για την έκδοση των Ειδικών Κωδικών. Στην περίπτωση ενός Λογιστικού Γραφείου – Εταιρίας, καταχωρείτε το Όνομα και το ΑΦΜ της εταιρίας – Λογιστικού Γραφείου, εφόσον έχει εξουσιοδοτήσει φυσικό πρόσωπο (Λογιστή).

  • Επιλέγοντας Ναι στο πεδίο “Χρήση σε όλες τις Εταιρίες”, οι Ειδικοί Κωδικοί θα λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις Εταιρίες. Η επιλογή αυτή ενεργοποιείται σε ένα ζευγάρι Κωδικών.
  • Επιλέγοντας Όχι συμπληρώνετε το Όνομα και το ΑΦΜ των Εταιριών, στο κάτω μέρος της φόρμας, για τις οποίες οι Ειδικοί Κωδικοί θα λαμβάνονται υπόψη.
  • Επιλέγοντας Ναι στο πεδίο “Νόμιμος Εκπρόσωπος”, συμπληρώνετε το ΑΦΜ του εξουσιοδοτημένου προσώπου στα στοιχεία επαφής, προκειμένου να ανακτώνται στοιχεία ΑΦΜ από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο της εταιρείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι Ειδικοί Κωδικοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις Εταιρίες. Δεν χρειάζεται να εκδοθούν κωδικοί για κάθε Εταιρία, αλλά προτείνεται η έκδοση να πραγματοποιείται με τα στοιχεία του Λογιστή.

Στη φόρμα των στοιχείων Υπόχρεου, από το μενού Υπόχρεοι -> Υπόχρεοι, πληκτρολογώντας ΜΟΝΟ το ΑΦΜ και επιλέγοντας το πλήκτρο , εμφανίζεται φόρμα αντιπαραβολής των προσυμπληρωμένων πεδίων λήψης από την Α.Α.Δ.Ε σε σχέση με τις τιμές που έχουν καταχωρηθεί στο Pylon. Επιπλέον, εμφανίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), οι οποίοι μεταφέρονται απευθείας στο tab: “Κ.Α.Δ.” της φόρμας των στοιχείων Υπόχρεου. Εάν δεν επιθυμείτε να ενημερωθεί κάποιο πεδίο θα πρέπει να αποτσεκάρετε το αντίστοιχο πεδίο από την 1η στήλη της φόρμας.

Για να ενημερώσετε μαζικά τα στοιχεία των Υπόχρεων από την Α.Α.Δ.Ε. θα ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Μεταβείτε στο μενού Υπόχρεοι -> Εργασίες -> Μαζική Ανάκτηση από Α.Α.Δ.Ε.
  2. Καθορίζετε τους Υπόχρεους για τους οποίους επιθυμείτε να γίνει άντηση από τα φίλτρα της οθόνης, επιλέγοντας εάν θα ενημερωθούν όλοι, μόνο νέοι Υπόχρεοι ή μόνο εκείνοι που δεν έχουν ήδη ενημερωθεί σε προγενέστερο χρόνο
  3. Καθορίζετε τις Ημερομηνίες για την άντληση όλων των Υπόχρεων με οποιαδήποτε Ημερομηνία Ενημέρωσης από την Α.Α.Δ.Ε. Με την επιλογή “Υπόχρεοι που δεν ενημερώθηκαν” απενεργοποιούνται τα πεδία των Ημερομηνιών Ενημέρωσης
  4. Ενεργοποιείτε το πλήκτρο και στο grid δεξιά εμφανίζονται οι Υπόχρεοι που συμφωνούν με τα οριζόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν το ΑΦΜ τους είναι σωστό ή Κενό. Έπειτα, θα επιλέξετε τους Υπόχρεους για τους οποίους επιθυμείτε να ενημερωθούν μαζικά τα στοιχεία
  5. Επιλέγετε το πλήκτρο προκειμένου να γίνει ενημέρωση στοιχείων των επιλεγμένων Υπόχρεων από την Α.Α.Δ.Ε..

Στο τέλος της διαδικασίας λαμβάνεται πληροφορία για την επιτυχή μαζική ενημέρωση των Υπόχρεων από την Α.Α.Δ.Ε. Επιπλέον, από το πλήκτρο “Προβολή Καταγραφής” προβάλλονται τα μηνύματα που τυχόν εμφανίστηκαν και δεν ενημερώθηκαν τα στοιχεία των Υπόχρεων από την Α.Α.Δ.Ε. Σε περίπτωση που εντοπιστεί Υπόχρεος που δεν εχει ενημερωθεί, προβάλλεται το Όνομα και η αιτία μη ενημέρωσης π.χ. Το Α.Φ.Μ. είναι κενό.

Το βρήκες χρήσιμο?

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σου!